Андрићево одјељење

Посебно одјељење у вишеградској библиотеци је Андрићево одјељење. Ово одјељење, посвећено нашем једином нобеловцу, замишљено је као засебна цјелина која садржи књижну и некњижну грађу везану за Андрићев живот и рад. Имајући у виду чињеницу да је један дио свог живота Андрић провео у Вишеграду и да је његово најпознатије дјело „На Дрини ћуприја“, уствари вишеградска хроника као и да је један број приповиједака тематски везан за вишеградски крај ово одјељење је формирано као посебан дио фонда у коме се налазе све референце које са више аспеката упућују на живот и дјело нашег нобеловца.

Одјељење поред Андрићевих дјела садржи и преводе дјела овог нобеловца на 28 свјетских језика.

Саставни дио Андрићевог одјељења у вишеградској библиотеци јесу и тумачења дјела овог писца из перспективе књижевних критичара, теоретичара и историчара књижевности.

Драгоцјеност овог одјељења чине и албуми фотографија са Вишеградских стаза. Вишеградска стаза је манифестација која се у част Андрићу одржава у Вишеграду већ више од 40 година. Ови албуми, попуњени фотографијама и исјечцима из новина, представљају јединствено свједочанство о овом сегменту културног живота у Вишеграду.

Одјељење садржи и сталну поставку фотографија са додјеле Нобелове награде у Стокхолму 1961. године као и фотографије из Андрићевог вишеградског живота.