Промоција књига „Рукописи у дубовој кори“,

Промоција књига „Рукописи у дубовој кори“,

06 August 2021

Представљање књига „Рукописи у дубовој кори“, први и други дио, аутора Младена Марјановића, уприличено је вечерас у организацији библиотеке "Иво Андрић".

„Приче Младена Марјановића укорјењене су у љубави према селу, сопственом поријеклу, духу својих предака и духу времена које траје. Прозни плодови ума, срочени вјештим наративним духом, уводе читаоце у свијет у коме се испреплићу мотиви из живота и непролазног, фантазмагоричног и стварног... Није случајно што су приче које су биле међу корицама ове књиге окарактерисане као рукописи у кори дрвета. То није обично дрво јер је храст или храст у директној духовној вези са идентитетом бића људи којима аутор припада. Стога није случајно што ове приче имају и конотацију легенди. Читалац ће се овде сусрести са сликама свијета у коме се сукобљавају прошлост и садашњост, старо и ново, митолошко и егзистенцијално. Без природе нема живота. Исто важи и за корјен, било да је са дрвета или човека, ако је одсјечен, доноси празнину. Поуке које ова књига носи су различите и сигурно је да ниједна од ових лекција није површна јер ју је преузела емоција и умјетничко размишљање душе која буди свијет онако како је потребно да се пробуди у савременом човјеку, а то је човјек који све више заборавља своје корјене... '' каже се у рецензији Зорана Антонијевића.

За присутну публику посебно интересантна била је приповијетка „Вјетар који је однио жито“, тематски везана за Вишеград, вишеградски крај. Приповијетка посједује елементе бајке, а у свом скривеном значењу и подтексту говори о читавом нашем народу, о томе како су и под којим условима доношене одлуке које су одредиле нашу судбину.