Представљена књига "Усташки злочин у Старом Броду код Вишеграда 1942. "

Представљена књига "Усташки злочин у Старом Броду код Вишеграда 1942. "

28 June 2019

Књига „Усташки злочин у Старом Броду код Вишеграда 1942. године“ аутора Предрага Остојића, промовисана је вечерас у организацији библиотеке "Иво Андрић".

Директор библиотеке Бојан Пецикоза у уводном излагању истакао је да је рад историчара Предрага Остојића, са акцентом на проучавање подручја источне Босне, јединствен и по обиму и по квалитету, те да је изузетно значајан у откривању историјских чињеница, које су у прошлости из идеолошких разлога биле потпуно скриване.

Историчар Остојић нагласио је да је у раду на овој студији користио архиву Независне Државе Хрватске и њемачког Рајха, партизанска документа и документа Југословенске војске у отаџбини, као и италијанске изворе. „Када смо све то погледали добили смо цјелокупну слику догађаја, као и узрок и посљедице онога што је било погубно за цивилно српско становништво на тим просторима“, рекао је Остојић.

Осврћући се на књигу, он је посебно издвојио документ њемачког цивилног представника у Београду Бенслера, који је заказао један конзуларни састанак у представништву НДХ у Београду и протестовао код хрватског конзулата тражећи да упути протестну ноту Министарству спољних послова у Загребу. У протестној ноти Бенслер пише да је влада НДХ протјерала више од 25.000 жена и дјеце преко Дрине и убила више хиљада цивила, али он не брине о Србима, већ пита ко ће да плаћа порез, како ће функционисати држава и говори да је направљена хуманитарна катастрофа у Србији“.

Историчар Стефан Брадоњић рекао је да Остојићева књига говори о усташком плану истребљења српског народа на простору источне Босне у војној операцији из 1942. године која је кулминирала масовним покољем српских цивила у Старом Броду.