“Андрићева лица” у Фочи

“Андрићева лица” у Фочи

22 October 2021

Библиотека „Иво Андрић“ представила је вечерас фочанској публици изложбу радова “Андрићева лица”, академске сликарке из Вишеграда Весне Нешковић.

Поставка је организована у сарадњи са Центром за културу и информисање Фоча.

„Све значајне датуме из живота јединог српског нобеловца редовно обиљежава вишеградска библиотека. Тако је и изложба „Андрићева лица“ настала поводом 129 година од рођења непревазиђеног хроничара Босне и Балкана и шест деценија од како је овјенчан Нобеловом наградом. Овај пут то не радимо кроз књижевне вечери као што је то уобичајено, већ смо одлучили да кроз таленат наше суграђанке Весне Нешковић обиљежимо датуме из живота, али и из дјела нашег нобеловца. Изложба је приказана у Вишеграду, сад у Фочи, а затим ћемо је приказивати и у другим градовима и општинама у Српској“ - рекла је библиотекарка Миљана Пецикоза.

 „Андрић је некако увијек присутан у мојој души, животу, посебно што је један дио свог живота провео у Вишеграду, који га је инспирисао на стварање највећих његових дјела. Растући са Андрићем у мени је расла жеља да овјековјечим нашег писца и његову писану ријеч. Представила сам његова лица, али то није само пуко цртање његовог лика, већ су то више Андрићеве мисли кроз цртеже, његово виђење данашњице и будућности. Намјера ми је била да вратим Андрића кога је ова урбана цивилизација бетона, гвожђа и духовне декаденције истиснула и напустила. Можда га на овај начин и вратимо, посебно млађим генерацијама“ - казала је ауторка изложбе Весна Нешковић.

Вршилац дужности директора Центра за културу и информисање Владимир Пантовић рекао је да поставка Андрићевих портрета свједочи свеприсутност и универзалност српског писца и нобеловца. Андрићева дјела, огледи, реченице, мисли и данас су и те како примјењиве, нагласио је Пантовић.

Поставка „Андрићева лица“ у Фочи ће бити изложена до краја октобра.