„ Мој Еверест – сан и јава“ Драгане Рајбловић

„ Мој Еверест – сан и јава“ Драгане Рајбловић

23 December 2017

Драгана Рајбловић из Београда је прва и до сада једина жена са Балкана којој се остварила жеља да се 2007. године попење на највиши врх Хималаја и свијета - Монт Еверест, на 8.850 метара надморске висине. О том личном искуству девет година касније написала је књигу „ Мој Еверест – сан и јава“ која је вечерас промовисана у организацији библиотеке "Иво Андрић".

„ Експедиција је трајала два мјесеца, 60 дана спавања у шатору, јели смо оскудну храну, сви чланови тима су много смршали а темпаратура минус 40 али сам била на све то спремна само да бих стигла на највиши врх свијета. На врху смо били 45 минута, а припреме за тај подвиг трајале су мјесец и 40 дана. И онда кад си ту, кад ти се жеља испуни, не знаш шта ћеш са собом, шта би прије, као да се понашаш и шта да радиш а вријеме за разлику од успона брзо тече“, нагласила је Рајбловићева.

Директор библиотеке Бојан Пецикоза у уводној ријечи истакао је да књига носи једну неописиву енергију, једну истинску љубав према природи и авантури, што је нешто иманентно људској природи, а у данашњим друштвеним нормативима све мање присутно у нашим животима.

У склопу промоције приказан је и документарни филм о подвигу српског тима планинара који се 2007. године успјешно попео на Монт Еверест.