Промоција нове књиге историчара Остојића

Промоција нове књиге историчара Остојића

03 November 2016

У организацији библиотеке "Иво Андрић" вечерас је одржана промоција књиге "Црногорска Санџачка војска на Горњедринском фронту", аутора Предрага Остојића.

"У књизи су представљене војне операције које су се дешавале 1914. године на овим просторима, а књига је настала након научног скупа који је био посвећен историјату Првог свјетског рата", рекао је Остојић.

"Вишеград увијек био у центру збивања - ко је држао Вишеград, држао је и цијели простор, држао је кључ од продора ка Прибоју, Рашкој области, а и супротно ка Сарајеву. Књига је нешто ново, оно што на једном мјесту даје цјелокупан приказ ратних операција на овим просторима, које нису биле мале и безначајне. Она је значајна јер без познавања прошлости, нема ни будућности", нагласио је Остојић.

Директор библиотеке Бојан Пецикоза истакао је у уводу да се публиковањем оваквих научно-истраживачких радова коначно расвјетљава бурна прошлост Вишеграда и Подриња током Првог свјетског рата, која је из неких идеолошких разлога до сада била потпуно скрајнута.

Рецензенти ове књиге су универзитетски професори Мира Радојевић и Александар Животић.

Пригодним програмом промоцију су обогатили и чланови литерарне секције библиотеке "Иво Андрић".