Андрићева лица отворила Видаковићеве дане

Андрићева лица отворила Видаковићеве дане

26 November 2021

Изложбом слика и цртежа "Андрићева лица" у организацији библиотеке "Иво Андрић" вечерас је у Рудом отворена манифестација "Видаковићеви дани".

Аутор изложбе "Андрићева лица" академска сликарка Весна Нешковић подсјетила је да је дио живота који је Андрић провео у Вишеграду био кључна инспирација за стварање његових највећих дјела.

"Представила сам његова лица у жељи да истакнем Андрићеве мисли, његово виђење данашњице и будућности", нагласила је Нешковићева.

"Весна је биљежила кистом и линијом свако Андрићево путовање, експресионистички, децидно биљежећи свако његово ново лице, тајанство живота и мистику коју је он носио у себи, без обзира гдје се налазио од Берлина и Кракова, па до Београда и вишеградске калдрме. Андрићево искрено пријатељство са саборцем из организације "Млада Босна" Милошем Видаковићем, кроз чудне токове умјетности спојило нас је овде и мислим да је то прави начин да се вечерас отвори ова манифестација", истакао је пјесник и сликар  Радомир Јагодић, представљајући изложбу.

Библиотекар Миљана Пецикоза рекла је да вишеградска Библиотека пригодним програмима обиљежава све битније датуме везане за живот и стваралаштво Ива Андрића, а ове године је поводом 60 година од додјеле Нобелове награде за књижевност уприличен велики број активности, међу којима је и ова изложба која након приказивања у више градова РС, вечерас гостује у Рудом.

За учешће на манифестацији "Видаковићеви дани" Библиотека је добила и посебну захвалницу од стране организатора ЦКПД "Просвјета" Рудо.