Капетанова сабља Радисава Машића

Капетанова сабља Радисава Машића

13 March 2014

Библиотека „Иво Андрић“ вечерас је поводом 39 година од смрти писца Иве Андрића уприличила промоцију збирке приповједака „Капетанова сабља“ књижевника из Фоче Радисава Машића.

"Збирка приповједака „Капетанова сабља“ садржи 20 кратких прича кроз које се преплићу драматични и трагични догађаји и истичу људске појединачне судбине, као и колективни усуд. У збирци је кроз оквир од неколико вијекова на простору од Шпаније до Македоније, кроз приче испричана повјесница једног времена или лика чија судбина мора да пробуди емоције код читалаца“, појаснио је у уводу пјесник Владимир Пантовић.

Аутор „Капетанове сабље“ Радисав Машић истакао је да је кратка форма посебан књижевни изазов и најтежи облик књижевног исказивања, јер се на малом простору и са мало ријечи мора испричати цијела прича. То причано мора бити сажето, кратко, јасно и због тога кратка прича има у себи нечега што приповјетке немају, а то је језгровитост и скромност у ријечима, али и ширина у мислима што је њена основна карактеристика.

Машић је досад објавио и књиге документарне и путописне прозе „Михољдан у старој Херцеговини“ и „Знамења старе Херцеговине“.