Представљен нови роман Мирка Демића

Представљен нови роман Мирка Демића

28 September 2017

Роман „Ћутања из горе“ аутора Мирка Демића, за који је награђен и престижним књижевним признањем Меша Селимовић за 2017. годину, вечерас је у организацији библиотеке "Иво Андрић" представљен вишеградској публици.

Ово је пета књига у циклусу у којима се аутор бави животом српског народа у Хрватској, тачније на подручјима Крајине и Кордуна.

„Инспирацију за ово дјело пронашао сам у народној пјесми „Калуђерско врело“ проте Николе Беговића, док је радња романа смјештена у Петровој гори. Кроз девет цијелина, на колико их је ова пјесма подјељена ја сам покушао да опишем историју српског народа на овом подручју“ рекао је Демић.

„На неки начин изистински главни јунак Демићевог романа је топоним: Петрова гора. Преко те планине преплећу се историја, митологија и легенда. Несрећни историјски догађаји деведесетих година прошлог века повод су да из подземља Петрове горе проговоре гласови препуни митских, библијских, али и историјских елемената који су се на тој локацији скупљали вијековима“, нагласио је у уводу ове промоције директор Библиотеке Бојан Пецикоза.

Ово је била Демићева трећа промоција његових књига у Вишеграду. Прије ове промовисане су књиге „Молски акорди“ за коју је 2009.године добио Андрићеву награду и „Повратнички реквијем“.