Изложба слика "Андрићева лица"

Изложба слика "Андрићева лица"

11 October 2021

Поводом 129 година од рођења Иве Андрића и 60 година од његовог уласка у свијет нобеловаца, библиотека "Иво Андрић" организовала је изложбу слика академске сликарке Весне Нешковић.

 

Изложбом слика "Андрићева лица" академске сликарке Весне Нешковић уз пригодан драмско - музички програм ученика средње школе "Иво Андрић", библиотека "Иво Андрић" обиљежила је данас 129 година од рођења Иве Андрића.

 

„Андрић је у свим формама изражавања, вјечита инспирација за све умјетничке душе овог поднебља.“ – изјавила је сликарка Весна Нешковић.

 

„Ми смо одлучили да данас представимо и неке ликовне радове из ранијег периода Весниног стваралаштва. Пошто је религија непресушни извор инспирације ове сликарке, сматрали смо да је за комплетан утисак о њеном раду неопходно видјети и дио њеног сликарског опуса надахнутог религијом. То су радови на тему Наши духовници посвећени Симеону Мироточивом, а друга поставка је посвећена рођењу Мајке Божије коју Вишеград обиљежава као славу града.“ – изјавила је библиотекарка Миљана Пецикоза.

 

Ученик средње школе „Иво Андрић“ Никола Јовановић присутне је подсјетио на Андрићев говор приликом додјеле нобелове награде. Ученица Николина Секулић публици је презентовала дио монолога из „Разговора с Гојом“, а ученице Марија Синђелић и Анђелина Ђурђевић извеле су пјесму „Кад ја пођох на Бембашу“. Према подацима којима располаже Андрићева задужбина, на прослави након примања нобелове награде Андрић је изразио жељу да чује баш ову пјесму.

 

У простору мале сале Културног центра, изложба слика "Андрићева лица“ биће отворена за посјетиоце и наредних пет дана.