Почела Вишеградска стаза

Почела Вишеградска стаза

10 June 2022

Свечаном академијом у великој сали Културног центра, вечерас је отворена 45. по реду културна манифестација - "Вишеградска стаза".

Нобеловац Иво Андрић оставио је немјерљиво културно богатство у насљеђе, његова дјела вјечна су инспирација и веома често путоказ на животним раскршћима, нагласила је вечерас министар просвјете и културе Наталија Тривић којој је припала част да отвори овогодишњу „Вишеградску стазу“.

Тривићева је истакла да интерес за Андрићевим дјелима никада не јењава јер је то ризница сабраних животних мудрости и искустава, која непрестано надахњује и да Вишеград сваке године културном манифестацијом „Вишеградска стаза“ његује сјећање на Андрићево велико и непролазно стваралаштво и афирмише га међу свим генерацијама, првенствено младима.

„Сигурно је испуњена главна идеја ове културне манифестације, а то је да Вишеградска стаза већ пуних 45 година, колико је дуга њена традиција, стално подсјећа на немјерљиву важност чувања успомене на дјела великана наше књижевности, али и афирмацију и подстрек у стварању нашим савременицима и генерацијама које тек стасавају“, казала је Тривићева.

У музичком програму представили су се студенти Музичке академије из Источног Сарајева и виртоуз на хармоници Душан Секулић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић је додијелио захвалнице истакнутим појединцима и установама за значајна остварења и резултате рада у области културе.

Друштво библиотекара Републике Српске у оквиру програма је додијелило захвалнице истакнутим појединцима за изузетан стваралачки рад и допринос професионалном развоју и заштити библиотекарске струке.