Представљен роман Јанкице Самоуковића

Представљен роман Јанкице Самоуковића

29 September 2022

У препуној сали Културног центра у организацији библиотеке "Иво Андрић" вечерас је вишеградској публици представљен роман "Прича о никоме и ничему".

У овом роману Јанко Самоуковић је на један изузетан, готово лирски начин, говорио о свом животном искуству које је, нажалост, највише обиљежио боравак у логорима смрти, где је са својим националним сапатницима доживео и срећом преживио голготу Пазарића, Силоса и Тарчина, истакао је директор библиотеке Бојан Пецикоза у најави ове промоције.

Самоуковић своје аутобиографско приповедање чини у првом лицу једнине, што је најтежи ауторски, приповедни облик књижевног изражавања али начином искусног наратора, тако да површни читалац буде затечен филозофским промишљањем, интелектуалним изражавањем, научним терминима, поређењима, метафорама и другим књижевно – теоријским помагалима које понекад и несвесно, али веома употребно користи за изражавање мисли и методолошки приступ теми романа, нагласио је, између осталог, др Раде Вучићевић, рецензент.

Роман обилује дубокоумним онтолошко-психолошким категоријама праштања, том највећом хришћанском врлином, гдје џелат и жртва стоје у једној равни и дјели их само воља Божија, додао је Вучићевић.

Ријеч је о једном квалитетном издању, које су препоручили бројни рецензенти и који награђен на 5. по реду манифестацији "Дрински сусрети" рекао је Дејан Спасојевић у име издавача овог романа "АС огласа".

Промоцији су присуствовали и представници Савеза логораша РС, на челу са предсједником тог удружења Анђелком Носовићем.