Вече посвећено јубилеју - 130 година од рођења Ива Андрића

Вече посвећено јубилеју - 130 година од рођења Ива Андрића

10 October 2022

Значајан јубилеј - 130 година од рођења нашег највећег писца Ива Андрића, обиљежен је у организацији Библиотеке уз активну сарадњу Културног центра "Иво Андрић" и Градске галерије.

Вечерашњи програм смо замислили у два сегмента. Први дио се односи на предавање професорице српског језика Дивне Васић на тему "Вишеграђани као књижевни јунаци у Андрићевом дјелу" а базиран је на чињеници да је Андрић поред романа "На Дрини ћуприја" још 25 приповиједака базирао на вишеградском крају. Други дио је наставак исте теме гдје умјетница Марија Комад пренијела Андрићеве вишеградске ликове у сферу ликовне умјетности, истакао је у уводу директор Библиотеке Бојан Пецикоза.

Слику Вишеграда са краја 19. и почетка 20. вијека Андрић је јасно запамтио и носио у себи. Значајан број Вишеграђана Андрићу је послужио као прототип за књижевне јунаке. Један од најљепших ликова је лик пољске Јеврејке Лоти Цилермајер која је деценијама успјешно водила хотел у Вишеграду, а поред ње у овом предавању осврнућемо се и на ликове учитеља Љубомира, Санто Папа, газда Павла Бранисављевића, Николе Пецикозе и Иштвана Тердика, нагласила је у уводу предавач Дивна Васић.

Јунаци Андрићевих вишеградских дјела били су инспирација за мој ликовни рад који је овјековјечен у овој мојој првој самосталној изложби која ће ми остати у посебном сјећању, рекла је умјетница Марија Комад, на отварању изложбе "Траговима прошлости".

У плану је да Библиотека овај програм презентује и у још неким градовима Републике Српске.