Ауторско вече књижевника Аћима Тодоровића

Ауторско вече књижевника Аћима Тодоровића

11 November 2022

У организацији Библиотеке „Иво Андрић“ вечерас је у малој сали Културног центра у Вишеграду уприличено ауторско вече књижевника Аћима Тодоровића из Власенице на ком је предствљена и његова последња објављена збирка поезије под називом „Христова јагњад“.

Дјело овог књижевног ствараоца из Власенице је резврстано је у неколико тематских цјелина као што су родољубива, љубавна, духовна те социјална и по његовим ријечима страдалничка које су представљене кроз шест збирки поезије, два романа и једну монографију. Последња његова збирка поезије је дјело које нас подсјећа да треба да његујемо културу сјећања, јер оно што прећутимо и не кажемо представља својеврстан злочин над властитим народом, истакла је у уводу вечери библиотекар Ивана Мачар.

Моја посљедња страдалничка књига Христова јагњад представља у ствари једну историсјку читанку у којој сам ја покушао да, на један посебан начин - превођењем реалних историјских догађаја на поље поезије, читаоцима представим страдање српског народа у 20 вијеку на овим просторима, изјавио је Тодоровић.

Изузетна је била част угостити нашег колегу библиотекара и великог културног радника и ентузијасту какав је Аћим Тодоровић. "Лучини књижевни сусрети" чији је Тодоровић идејни творац, израсле су у манифестацију од националног значаја, нагласио је директор Библиотеке Бојан Пецикоза.

Са пригодним родољубивим пјесмама у програму ове промоције учествовале су и ученице Анђелина Пољчић и Мирна Карабатак.