Програм о Андрићевом јубилеју представљен у Фочи

Програм о Андрићевом јубилеју представљен у Фочи

24 October 2022

У организацији библиотеке "Иво Андрић" Вишеград, вечерас је у Центру за културу и информисање Фоча представљен програм конципиран да подсјети на значајан јубилеј - 130 година од рођења нашег највећег писца Ива Андрића. Програм се састојао из предавање професора српског језика и књижевнсти Дивне Васић "Вишеграђани као књижевни јунаци у Андрићевом дјелу" и изложбе слика Марије Комад “Траговима прошлости”.

Професор Дивна Васић, која је и сарадник Задужбине Ива Андрића из Београда, деценијама се бавила истраживањем повезаности његових књижевних ликова са стварним личностима из Вишеграда, па је предавање поткријепила мноштвом занимљивих детаља из живота Вишеграда с краја 19. и почетка 20. вијека.

Једини српски и југословенски нобеловац рођен је 9. октобра 1892. године у Травнику, а дјетињство је од 1894. до 1903. године провео у Вишеграду и одрастање у тој пограничној средини препуној упечатљивих ликова значајно је утицало на његово касније стваралаштво.

Захваљујући Иву Андрићу, мала варош Вишеград уврштена у мапу свјетске књижевности, на шта су Вишеграђани поносни. С друге стране, може се рећи и да је ова средина препуна упечатљивих ликова у којој је Андрић одрастао допринијела да наша књижевност данас има нобеловца. И сам Андрић је често говорио - ја ништа нисам измишљао, ја сам само слушао приче старих Вишеграђана и претакао у књижевност. И то је истина, давао им је неку романеску димензију, знао је да понекад промијени неки податак из стварног живота, можда да заштити неког јунака, али су углавном то стварни Вишеграђани, посебно они које је он знао или о којима је је чуо приче”, наводи Васићева.

Од учитеља Љубомира Поповића, који је Андрића увео у свијет књижевности и заинтересовао га за књигу и писање, преко јеврејских угоститеља и трговаца Лотике и Санта Папа, па до газде Павла Бранисављевића, Васићева је детаљно истражила повезаност стварних са књижевним ликовима. Учитељ Љубомир из оне дивне Андићеве приповјетке “Учитељ Љубомир”, у стварном животу био је Андрићев учитељ Љубомир Поповић, његов најомиљенији учитељ, од кога је научио да се требају вољети и животиње и биљке, који је био примјер доброте, нагласила је Васићева.

Према мишљењу Васићеве, најхаризматичнији Андрићев лик била je Лотика из романа “На Дрини Ћуприја”, на основу стварне личности Лотике Целермајер, која је била “душа и срце” првог хотела у Вишеграду. “Онда бих издвојила и шпанског Јеврејина, трговца Санта Папа, којег знамо по оној чувеној реченици “Рум за Ћоркана”, затим Павла Бранисављевића- газда Павла и многе друге Вишеграђане који су послужили Андрићу као прототипови за градњу књижевних ликова”.

Дугачак је списак Андрићевих јунака који чекају да буде расвијетљена њихова повезаност са стварним личностима из Вишеграда, а неки од њих су Салко Ћоркан, Аника, Наил Твртковић, Алихоџа Мутевелић, Коста Баранац, за које Васићева тврди да су све стварни ликови, чији улогу у формирању Андрићевог књижевног наратива тек треба расвијетлити.

Изложбена сала Центра за културту и инфомисање била је мала да прими све заинтересоване посјетиоце, а након предавања отворена је изложба слика самоуког сликара Марије Комад из Вишеграда, иначе професора музике, инспирисана књижевним ликовима из Андрићевих дјела.

“Захваљујући библиотекарима из Вишеграда, посјетиоци су могли да виде и фотографије и писма Ива Андрића, који свједоче колико је он битан за Вишеград, за нас и нашу књижевност. Радује нас да је присуствовао велики број ученика, а док млади долазе на овакве догађаје то значи да је књижевност свима важна”, рекла је директор Центра за културу и информисање Фоча Славица Филиповић.