Промоција књига светогорца Ненада Андрића

Промоција књига светогорца Ненада Андрића

22 December 2022

У организацији Народне библиотеке „Иво Андрић“ вечерас су у Малој сали Кутурног центра промовисане књиге београдског писца Ненада Андрића „Пешке кроз Свету Гору“ и „Сусрети са светогорским старцима“.

„Пешке кроз Свету Гору“ је путописно-историјска књига која говори о мојим путовањима на Свету Гору и чудима која су ми се тамо дешавала. Бавећи се истраживањима везаним за ову тематику дошао сам до сазнања да је већина манастира који се тамо налазе заправо српска, не само манастир Хиландар за који сви знају него и други, те сам сматрао да је моја дужност да своја сазнања пренесем нашој српској браћи“, нагласио је Андрић.

„Као резултат мојих истраживања везаних за књигу „Пешке кроз Свету Гору“ настала је моја друга књига „Сусрети са светогорским старцима“ чији је назив симболичан јер носи четири слова „С“ у наслову. Та књига је заправо збирка кратких прича у којима ја читаоцима преносим поруке и савјете светогорских монаха прилагођене овом нашем савременом добу“, закључио је Андрић.

Библиотекар Ивана Мачар упознала је присутне о богатој биографији Ненада Андрића и истакла да је кроз своје књиге овај писац на један занимљив начин читалачкој публици представио најсветије мјесто за српски народ, приказујући и неке непознате аспекте живота и духовности на Светој Гори.

Ненад Андрић, поред ове двије књиге које је промовисао у Вишеграду аутор је и романа „Солид-истинита прича о догађајима у Ваљеву за вријеме Другог свјетског рата“. Аутор је неколико научних студија, а од 2015. године  организује ходочашћа на Свету Гору гдје је боравио више од 40 пута.

Организацију промоције значајно је помогла и Данијела Брајић, библиотекар из Градишке.