Новим насловима крунисан успјешан рад библиотеке у 2022. години

Новим насловима крунисан успјешан рад библиотеке у 2022. години

04 January 2023

Набавком 67 нових наслова крунисан је успјешан рад ЈУ Народне библиотеке "Иво Андрић" у 2022. години. Избор набављених наслова базиран је на актуелној белетристици, уз нешто дјечије и стручне литературе.

Последња транша за набавку књига у износу од 1000 КМ одобрена нам је путем ребаланса буџета са буџетске резерве начелника општине за шта смо веома захвални. Такође, у току прошле године уз помоћ Општине Вишеград купљена су још 253 наслова актуелне белетристике и организована је посјета сајму књига у Београду. На све то треба додати и 508 Библиотеци поклоњених наслова, као и 19 наслова на бази обавезног примјерка, нагласио је директор Библиотеке Бојан Пецикоза.

Годину за нама карактерисао је и наставак добре сарадње са представницима Ирске амбасаде у Љубљани, па је у Библиотеци ове године реализован пројекат адаптације простора, на основу којег је потпуно обновљено једно библиотечко одјељење. Поред Ирског кутка у том одјељењу је сада коначно на адекватан начин смјештено и наше завичајно одјељење и библиотека цјелина Бранка Бранисављевића, дакле, наша најдрагоцјенија литература, истакла је библиотекар Весна Нешковић.

Библиотека кроз организовање различитих активности настоји да окупи у овој установи све старосне генерације, а током године за нама промовисали смо књижевна дјела како завичајних, тако и гостујућих писаца. Посјетиоци су имали прилику да присуствују промоцији Драгана Папоњка, Петра Ашкрабе Загорског, Аћима Тодоровића, а од локалних писаца у оквиру ове календарске године промовисали смо књиге Јанка Самоуковића, Драгана Глоговца, Хаџи Бранка Никитовића и Данке Ђукановић“ навела је библиотекар Миљана Пецикоза и подсјетила да је поводом 130 година од рођења нобеловца Иве Андрића професор српског језика и књижевности Дивна Васић одржала предавање „Вишеграђани као књижевни јунаци у Андрићевом дјелу", а истим поводом организована је и изложба самоуке сликарке Марије Комад под називом „Траговима прошлости“, која је тематски везана за ликове у Андрићевим дјелима.

Када су у питању начелни планови за ову годину идеја је да се настави са организовањем традиционалних креативних радионица за дјецу, бројних промоција књига, као и наставак сарадње са Основном школом „Вук Караџић“ у жељи да се основци подстакну да читају и да теже ка интерактивном дружењу, нагласила је та Пецикоза.