Промоција збирке пјесама “Жижљевина” Слободана Ристовића

Промоција збирке пјесама “Жижљевина” Слободана Ристовића

16 March 2023

„Жижљевина“ је назив нове збирке пјесама књижевника Слободана Ристовића чија је промоција одржана у малој сали Културног центра Иво Андрић у Вишеграду.

Обраћајући се публици Ристовић је на почетку објаснио да је крајње значење ријечи жижљевина, стање у које ми још нисмо дошли. Говорећи о својој поезији овај пјесник каже да писање поезије није занат него нешто што је дошло, оно што су заслужили неки негдје, а имају везе са нама па ми настављамо да се зидамо и укровљавамо.

„Жижљевина је прах нечега што је постојало а чему смо се ми дивили, прах, а из њега смо постали и у њега се враћамо. Моја поезија није писана, она је мој живот јер ја живим моју поезију и не знам другачије да се понашам“ нагласио је Ристовић.

У збирци поезије "Жижљевина" представљено је нових 85 пјесама. Слободан Ристовић је пјесник чији стихови  извиру из подсвјести, из колективног сјећања - полажући на равнодневницу дана питку и језгровиту слику живота и свијета. Пјесме су му мистичне, архаичне са пуно различитих стилова риме и ријечи, са јасном жељом да се сачувају архаичне ријечи које су у темељу нашег језика.", истакла је у поздравном говору у име организатора библиотекар Ивана Мачар.

Поред библиотеке "Иво Андрић" организацију ове књижевне вечери помогли су и Српско културно просвјетно друштво "Просвјета", Kултурни центар "Иво Андрић", те Друштво пјесника "Мост".