Представљен роман “У себи заточени“

Представљен роман “У себи заточени“

12 May 2023

Вишеградској публици вечерас је у организацији Народне библиотеке „Иво Андрић“ представљен роман “У себи заточени“ београдског књижевника и иконописца Марка Д. Марковића.

Почаствовани смо гостовањем овог изузетног ствараоца и свестраног умјетника који својим књижевним опусом излази из клишеа актуелне књижевне сцене, предано градећи своју поетику на узорима класичне књижевности деветнаестог вијека, истакао је директор Библиотеке Бојан Пецикоза.

„Први степеник је виши, духовни и представља стање човјека који се мало повукао од свијета у себе да би стварао и имао комуникацију са дародавцем свих талената- Богом, док други дио представља затварање у себе пред проблемом све до његовог рјешења“, појаснио је аутор објашњавајући назив романа.

Према ријечима библиотекарке Иване Мачар која је била и модератор ове књижевне вечери Марковићева штива потсјећају на руске класике. „Његове књиге можемо да посматрамо као својеврсне водиче или приручнике који нам помажу у самоспознаји и проналажењу духовног пута те откивању истина“, нагласивши да ће се ова књига, уз топлу препоруку читаоцима, наћи на полицама вишеградске библиотеке.

„У себи заточени“ је четврти роман Марка Д. Марковића и награђен је на Шестим књижевним дринским сусретима прошле године у Зворнику у конкуренцији десетак рукописа за најбољи необјављени роман.

У другом дјелу вечери аутор је представио и дио икона из свог опуса иконописања. Према његовим ријечима иконопис је савршена умјетност кроз коју се директно обраћа светитељу и, како каже, не може дати одговор да ли је иконопис испред књижевности јер су то љубави које се прожимају.

„Вјерујем да умјетност може да промјени свијест човјека али и цијели свијет, јер и у ономе што нам се чини безизлазним, уколико постоји само један човјек посвећен врхунском добру у неком граду или окружењу та средина неће пропасти, али је неопходно да се вратимо нашој традицији, култури и поштовању, свему ономе што нас чини човјеком“, нагласио је Марковић.