Реализован пројекат „Најбоља прича о Ирској“

Реализован пројекат „Најбоља прича о Ирској“

05 September 2019

Пројекат „Најбоља прича о Ирској" који је организовала библиотека „Иво Андрић“ уз подршку Амбасаде Ирске у Љубљани, завршен је данас свечаном додјелом награда у просторијама библиотеке.

Ирски амбасадор у БиХ Геријан Мајлс додијелио је Милици Кусмук и Аници Дајевић награде освојене на конкурсу „Најбоља прича о Ирској“. Мајлс је истакао да је Вишеград идеално мјестo за остварење сарадње те земље и БиХ.

„Могу да примјетим да имамо много сличности која нас повезује. Повезују нас култура и литература, а радови који су стигли потврдили су мој став“, нагласио је Мајлс.

Директор Библиотеке „Иво Андрић“ Бојан Пецикоза рекао је да је идеја конкурса била приближити читаоцима ирску културу и књижевност и захвалио Мајлсу за књиге које је поклонио Библиотеци.

Награђена Милица Кусмук рекла је да је инспирисана везом Ирске и БиХ.

„Ирска је већа земља од БиХ, али ми имамо наше природне љепоте, културно-историјске споменике и књижевност. Ирска јесте дала велики број нобеловаца, али Вишеград има свог нобеловца Ива Андрића“, рекла је Кусмукова и додала да је фасцинирају историја Ирске и њене културно-историјске знаменитости.

Шестогодишња Аница Дајевић рекла је да је награду освојила за цртеж на којем су патуљак са буретом злата, планина и вода, што симболише Ирску.