Представљена збирка поезије Дамјане Савчић

Представљена збирка поезије Дамјане Савчић

15 September 2023

У препуној Малој сали дома културе, вечерас је у организацији библиотеке "Иво Андрић" представљена збирка поезије Дамјане Савчић "Оклоп јаве". То је пјеснички првенац ове младе пјесникиње, ученице средње школе.

- Већ у свом првом пјесничком исказивању Дамјана Савчић лагано крчи путеве ужареним успоменама, корачајући до коначног спасења уз продорни врисак сунца. Традиција је она оштрица којом она покушава пробити све оклопе јаве. Њене пјесме су некако старије од ње саме, споменик су војнику, ћирилици, пјеснику, човјеку, нади времену, истакла је у уводу рецензент књиге, Радмила Трифковић, професор српског језика.

- Збирка је организована у три тематске цјелине. То су углавном родољубиве пјесме, чија је тематика везана за ћирилицу, род и српску традицију, испјеване у нади да не заборавимо ко смо и шта смо - а та спознаја је кључ опстанка, појаснила је млада пјесникиња Дамјана Савчић.

- Вечерас смо присуствовали премијери свакако најталентованијег гласа међу завичајним писцима. Ритам стиха Дамјане Савчић изречен је у најфинијем маниру српског неосимболизма, тематски покривајући широк спектар суштинских питања наше егзистенције. Надамо се да ће Дамјана предано развијати свој несумњиви таленат и ускоро обрадовати културну јавност нашег града новим збиркама поезије, наглсио је директор Библиотеке Бојан Пецикоза.

У току програма представљања збирке поезије учешће су узели и глумац Бранко Бабовић и пјесници Слободан Ристовић и Ненад Jеро Раденковић.