Иза границе Станковићевог књижевног свијета

Иза границе Станковићевог књижевног свијета

28 September 2023

Предавање проф. др Горана Максимовића из Ниша на тему “Еротско у дјелу Боре Станковића или шта се налази иза границе Станковићевог књижевног свијета” вечерас је у организацији Библиотеке “Иво Андрић” одржано у малој сали Дома културе.

Говорећи о цјелокупном стваралаштву Боре Станковића Максимовић је истакао да је управо овај писац поставио темеље еротског у српској књижвности.

У првом дијелу свог излагања Максимовић се осврнуо на вријеме, епоху и поетику током које је Станковић стасао као књижевник, укључујући и неке непознате детаље из пишчевог живота.

Други дио односи се на феномен еротског у његовим дјелима,а ту су према Максимовићевим ријечима четири феномена и то психолошка еротика, затим сензуална или тјелесна, слиједи карневалска односно еротика масовних сцена и четврти феномен је обредна еротика.

- Дјела на којима анализирам ове феномене почињу од романа „Нечиста крв“, затим слиједе приповјетке и драме јер је Станковићево дјело било веома богато и разноврсно и поред тога што су бројна његова дјела остала недовршена, рекао је Максимовић.

Трећи аспект предавања посвећен је савременим телевизјским и  филмским адаптацијама дјела Боре Станковића прије свега имајући у виду оно што је у последње вријеме снимано путем Радио телевизије Србије, а то је серија и филм „Грех предака“ која је снимљена по мотивима романа „Нечиста крв“.

- Професор Максимовић свакако је једна од најеминентнијих актуелних фигура на пољу књижевне теорије, историје и критике са посебним пољем интересовања за српске писце 19. вијека. Вечерас смо слушали са великом пажњом дивно предавање о одјецима Станковећеве поетике на бројне генерације српских умјетника. Посебно је био занимљив завршни дио предавања о томе како су људи из филмске умјетности врло несретно разумјели еротику у естетичко-поетичкој форми Боре Станковића, представљајући је на крајње неаутентичан начин у маниру актуелне аутошовинистичке агенде, нагласио је директор Библиотеке Бојан Пецикоза.

Горан Максимовић је професор на Универзитету у Нишу већ 34 године. У својим предавањима која одржава широм региона говори о писцима српске књижевности  18. и 19. вијека.