Обиљежено 70 година рада библиотеке

Обиљежено 70 година рада библиотеке

27 November 2023

Пригодним културним програмом свечано је обиљежено 70 година рада и постојања Народне библиотеке „Иво Андрић“ Вишеград.

- Захваљујући генерацијама библиотекара и свих оних који су подржавали рад ове културне установе, данас имамо прилику да се са поносом осврнемо на године иза нас. Вишеградска библиотека основана је 27. новембра 1953. године и тада се налазила у чувеном Лотикином хотелу у непосредној близини старе ћуприје. Кроз кратак промотивни филм биће приказан динамични развој библиотеке праћен успонима и падовима у протеклих 70 година, рекао је директор библиотеке Бојан Пецикоза у свом обраћању присутнима званицама.

- Поводом овог значајног јубилеја представљена је и монографија Библиотеке. Акценат је стављен и на посјете нобеловца Иве Андрића овој културној установи у три наврата када је боравио у Вишеграду, нагласила је библиотекар Ивана Мачар.

Пензионисани библиотекар Стојка Мијатовић свој радни вијек је провела у Народној библиотеци „Иво Андрић“ те подсјетила да је управо овде 1997. године основано Друштво библиотекара Републике Српске чије је сједиште и данас у Вишеграду.

- Од оснивања Друштва библиотекара, библиотеке су почеле самостално да развијају свој рад, усавршавају, организују радионице и едукују запослене. Библиотеке су центри културе за један град“ рекла је Мијатовићева.

Овај значајан јубилеј вишеградским библиотекарима честитао је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић који је истакао да су библиотеке мјеста гдје се проналази тајнствени смисао људског постојања.

- Овај јубилеј нас подсјећа на то да је култура читања примарни задатак сваке културне политике, а читањем наш живот постаје бољи и квалитетнији“ истакао је Ђуревић у свом обраћању.

У музичком дијелу програма, изводећи више нумера забавне и класичне музике, наступили су Маја и Лука Новосел из Источног Сарајева.