Представљене двије збирке поезије пјесникиње Сандре Алек

Представљене двије збирке поезије пјесникиње Сандре Алек

18 May 2024

Двије збирке поезије пјесникиње Сандре Алек под називом „Иза погледа“ и „(О)чај у шољици кафе“ вечерас су у организацији Народне библиотеке „Иво Андрић“ представљене вишеградској публици у простору мале сале Културног центра..

Презентујући ове двије књиге вишеградској публици Алекова је рекла да су оне дио трилогије, с тим да трећа збирка тек треба да буде објављена.

- Оно што се налази у овим књигама је љубавна поезија, али не она класична љубав између мушкарца и жене него је то више једна поема о путевима љубави, њеном преображају али и о промјенама наше личности кроз љубав. Поетика моје поезије иде од личног момента до општег. То је посебно описано у првој збирци о љубави између мушакрца и жене, али та љубав касније доживљава трансцеденцију и долазимо до оне апсолутне љубави, нагласила је Алекова.

Библиотекар Весна Нешковић рекла је да је стилска поетика Сандре Алек веома богата античким мотивима, митским бићима и симболима који су својствени тој стваралачкој епохи.

- На прво читање рекла бих да се ради искључиво о љубавној поезији, набијеној осјећањима која испливавају на површину у тренуцима када волимо, чекамо, растајемо се или састајемо у љубави. Међутим када се овој поезији поново вратимо видимо да је пјесникиња вјешто исказала своје богато филозофко гледиште, истакла је Нешковићева.

Завичајна пјесникиња Александра Шаренац, која пише под псеудонимом Сандра Алек рођена је у Фочи, а основно и средње образовање стекла је у Вишеграду. Дипломирала је општу књижевност и библиотекарство на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву.