Представљен роман Вера световидска

Представљен роман Вера световидска

09 October 2024

У малој сали вишеградског Дома културе вечерас је у организацији библиотеке "Иво Андрић" представљен роман "Вера световидска" аутора Бранка Станковића.

- Историјски роман "Вера световидска" изузетно је занимљива сага која нам у три временски одвојена наративна тока доноси посебну синтезу различитих геополитичких околности које су обликовале судбину словенских народа, како сјеверних тако и јужних. У првој фази ријеч је о отимању словенских земаља, затим о насилном покатоличавању, а на крају и о потпуном затирању словенског идентитета, истакао је директор Библиотеке Бојан Пецикоза.

- Почетак романа смјештен је у далеку 1160. годину, када се интензивно ширило хришћанство и узмицала паганска вјеровања. Фабула романа у свом развоју касније сеже и до наших дана. Период од преко 900 година осликан је бројним догађајима који су остали скрајнути у главном току историјских проучавања, нагласила је у уводу представљања библиотекар Миљана Пецикоза.

- Необичан наслов романа говори и о поријеклу Срба као народа, култу светог Вида, који је присутан код пагана, синтези православља и паганства. С друге стране, говори о стварима које су се дешавале средином тридесетих година 20. вијека, са посебним акцентом на конкордатску кризу. У роману покушавам да откријем између осталог и лик професора Радослава Грујића, који је открио земне остатке цара Душана, рекао је аутор.

Књижевно дјело „Вера световидска“ представљено је вишеградској публици у оквиру традиционалног програма обиљежавања годишњице рођења нобеловца Иве Андрића.

Станковић је до сада објавио шест романа. Роман "Врежа" награђен је наградом "Златна Сова" за најбољи роман у Републици Српској.