Представљена књига "Вила са Чакора"

Представљена књига "Вила са Чакора"

17 October 2024

У организацији библиотеке „Иво Андрић“ вечерас је представљена књига „Вила са Чакора“ ауторке Неде Ђукић Боројевић.

- Књига „Вила са Чакора“ књижевно је остварење Неде Ђукић Боројевић у коме су поред лирских и драмских цртица сублимисане све референце везане за догађај од 2. септембра 1975. године када су двојица Албанаца на планини Чакор свирепо убили деветнаестогодишњу дјевојку Бранку Ђукић, нагласио је директор Библиотеке Бојан Пецикоза.

- Трагедију која је потресла тадашњу Југославију и која је одавно опјевана у гусларским стиховима, одлучила сам да преточим у драму, да некако отргнем ово страдање од заборава. Бранка Радова Ђукић је само једна од српских мученица које су страдале и покушала сам бацајући свијетло на тај случај поставити ствари на право мјесто и указати на политички моменат у тадашњој држави који је Србе на Космету довео у положај страдалника. Остављену на путу пронашао је отац Раде. Срце оца дало је мртвој кћери обећање да ће је осветити и то је учинио, рекла је током представљања ауторка Неде Ђукић Боројевић.

 - „Вила са Чакора“ тематски се ослања се на одлуку младе дјевојке да одбрани своју част по цијену живота али је ово и прича о родитељској љубави и пожртвованости. Приоритети су постављени веома јасно, до циља се иде право без обзира на последице и цијену која се плаћа за то, истакла је библиотекар Миљана Пецикоза.

Књига „Вила са Чакора“ доживјела је већ неколико промоција изван граница Републике Српске, између осталог, и током Чакорског меморијала који носи име страдалнице „Бранке Радове Ђукић“.

Неда Ђукић Боројевић, рођена је у Великој Сочаници, и до сада њен потпис носе бројна прозна и поетска дјела, а за нека од њих је и награђена. Члан је удружења књижевника Републике Српске и Србије, „Матице Српске“, као и више књижевних клубова и културно – умјетничких друштава у Републици Српској, Србији и Црној Гори.