Промовисане књиге о Драгиши Недовићу

Промовисане књиге о Драгиши Недовићу

07 December 2017

 

Kњиге „Тако је живео и стварао Драгиша Недовић“ и „Песмарица број један – Најлепше песме Драгише Недовића“, аутора Драгана Батавељића, промовисане су вечерас у просторијама мале сале Дома културе.

Говорећи о стваралачком опусу Драгише Недовића, Батавељић је навео да је овај српски композитор и текстописац умро веома млад, те да су многе његове пјесме трајно изгубљене.

„Недовић је током живота боравио у Добоју, Сарајеву, Мостару и Вишеграду, а чувену пјесму `У лијепом старом граду Вишеграду` посветио је вишеграђанки Кики, у коју се заљубио док је боравио у том крају“, рекао је Батавељић. Он је, такође, подсјетио да је Недовић пјесму која је постала химна Вишеграда написао прије Другог свјетског рата, а да је она своје извођење доживјела тек шездесетих година прошлог вијека.

Умјетник Радивоје Бишевац из Крагујевца рекао је да ниједан аутор није толико преправљан и покраден у пјесмама као Драгиша Недовић. „Недовић је аутор неколико стотина песама. На основу грађе коју сам добио, покушаћу да утврдим тачан број и мислим да ће их бити више од хиљаду“, додао је Бишевац.

Он је напоменуо да је пјесма „У лијепом старом граду Вишеграду“ преправљена и скраћивана, али да је Недовићу признато ауторство.

Осим ове, међу најпознатијим пјесмама Драгише Недовића су „Хармонико моја“, „Прођох Босном кроз градове“, „Стани, стани, Ибар водо“ и „Обраше се виногради“.

Промоцију књига организовали су Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“, вишеградски Дом културе и Народна библиотека „Иво Андрић“ из Вишеграда.